
Measures for Strengthening the Protection of Students: Appointment Matters of Schools 

Questions and Answers 

 

Q.1 Is it mandatory for schools to implement the enhanced measures put forward / 
proposed by the Education Bureau (EDB)? 

A.1 The proposed enhanced measures are meant to help schools identify and guard 
against improper persons serving as teachers / staff members, with a view to 
safeguarding the well-being of students.  Schools are advised to adopt the 
measures as soon as possible. 

 

Q.2 May a school reject an applicant who declares that he/she has committed an 
offence? 

A.2 The requirement that applicants declare whether or not they have been convicted of 
criminal offence(s) is meant to enable schools to consider their applications on a 
fully informed basis, thus ensuring that suitable candidates will be selected to fill 
teaching vacancies.  Selection of school staff members must still be determined on 
the basis of qualifications and experience according to a set of criteria relevant to 
the requirements of the work to be performed.  If an applicant has been convicted 
of a criminal offence, the school concerned should prudently consider whether 
he/she is fit for employment with regard to the nature and gravity of the offence 
and such other factors as the nature and requirements of the work to be performed. 

 

Q.3 Is it lawful for a school to require an applicant to declare whether he/she has 
any criminal convictions or whether his/her registration as a teacher has been 
cancelled/ refused before? 

Q.3 We have sought legal advice on the enhanced measures.  As a matter of fact, quite 
a number of organisations have adopted the practice of requiring applicants to 
declare their criminal records to them as prospective employers.  Since school 
staff members may, by the nature of their work, come into close contact with 
students, it is necessary for a school to adopt reasonable and responsible practice 
by background check to determine the suitability of an applicant.  On completion 
of  the recruitment process, the school should act in accordance with the Personal 
Data (Privacy) Ordinance, retain any personal data thus collected in a proper 
manner within a reasonable period of time, and destroy them thereafter with due 
care.  [For details, see Appendix 8 of Chapter 7, School Administration Guide.] 
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Q.4 If an applicant refuses to declare whether he/she has any criminal convictions 
or whether his/her registration as a teacher has been cancelled/refused before, 
can the school concerned refuse his/her application on such ground? 

A.4 Schools should, on the application form, state the consequences if the applicant 
refuses to provide such information.  For the protection of students, it is a 
reasonable and responsible practice for schools to require applicants to do so.  
Accordingly, if the applicant refuses to make such declaration, the school 
concerned is entitled not to consider his/her application. 

 

Q.5 In what ways should schools consult an applicant’s previous employer(s) about 
his/her performance?  Would the Personal Data (Privacy) Ordinance be 
contravened if a school discloses any information on the performance of its 
employee(s) in the past to another school? 

A.5 Under the Personal Data (Privacy) Ordinance, the data user (the employer) may 
only disclose data to a third party with the prescribed consent of the data subject 
(the employee).  As such, the employing school should obtain the consent of the 
applicant before consulting his/her previous employer(s).  On the other hand, any 
data on work performance of individuals concerned provided by their previous 
employers should be based on objective facts.  To reduce unnecessary 
administrative works, both schools may, with regard to actual circumstances, adopt  
appropriate ways for accessing and providing such data. 

 

Q.6 How should a school verify the criminal record declared by an applicant? 

A.6 If an applicant declares his/her criminal record, the school concerned may require 
him/her to provide further details, for example, the criminal record summary issued 
by the Police. 

 

Q.7 If there are criminal proceedings instituted against a teacher, is he/she 
required to declare such to his/her school irrespective of what offence is 
involved?  Is he/she required to report even a charge of a parking offence or 
the likes? 

A.7 This requirement does not extend to fixed penalties demanded under Section 3 of 
the Fixed Penalty (Criminal Proceedings) Ordinance, Cap. 240, i.e. a teacher is not 
required to make a report to his/her school if he/she is permitted by the Police to 
discharge his/her liability to conviction for the offence he/she has committed by 
payment of a fixed penalty.  However, a teacher is required to report to his/her 
school once he/she is charged with and summonsed for a criminal offence, even if 
the offence is committed outside his/her normal duty hours and is not duty-related.  
This measure will enable schools to take appropriate follow-up actions to safeguard 
the well-being of students, including suspending a teacher charged with a serious 
offence from his/her duties during the course of the criminal proceedings. 
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Q.8 Is it mandatory for schools to require serving teachers to declare their past 
criminal records? 

A.8 The proposed declaration arrangement mainly applies to job applicants with a view 
to preventing improper persons from gaining positions at schools.  For serving 
staff members, since their schools have been keeping a good track record of their 
conduct and performance, there is no pressing need to extend the coverage of this 
arrangement to include existing employees at this stage.  This is in line with the 
Law Reform Commission’s recommendations about sexual offences records 
checks. 

 

Q.9 What actions should be taken if a serving teacher is found to have been 
convicted of a criminal offence? 

A.9 As employer, the school may consider disciplinary action proportionate to the 
nature and gravity of the offence.  If it comes to the notice of the school that the 
offence is of a serious nature, it should report such to EDB, which will consider 
cancelling his/her registration as a teacher through the mechanism for handling 
teachers found to have committed an offence or misconduct. 

 

Q.10 If a serving teacher is convicted of a criminal offence, can his/her school 
dismiss him/her on such ground? 

A.10 Under the Employment Ordinance and the Codes of Aid, a school shall only 
dismiss a staff member on sufficient and reasonable grounds.  If a staff member 
has committed a serious offence, the school concerned may, having taken into 
account such factors as the well-being of students and the professional conduct of 
teachers, consider dismissing him/her, provided that it is reasonable and lawful to 
do so.  As advised in the School Administration Guide, schools should formulate a 
policy on disciplinary measures in consultation with staff and keep all staff 
informed about the relevant arrangements, with a view to avoiding unnecessary 
disputes. 

 

Q.11 If a school, after it has employed a teacher, finds out that he/she has 
intentionally provided false information / withheld any material information, 
can the school dismiss him/her? 

A.11 If, before employment, a teacher has understood the consequences of withholding 
any material information and, after employment, has been found by the employing 
school to have intentionally provided false information / withheld any material 
information, it is legitimate for the school to proceed with disciplinary action.  As 
a good employer, a school should, in accordance with the principles of lawfulness 
and reasonableness and its prescribed policy on disciplinary measures, take 
appropriate action to deal with staff misconduct.  If it has been ascertained that an 
appointee has intentionally provided false information / withheld any material 
information, the school should carefully decide on the disciplinary action to be 
taken in proportion to the nature and gravity of the case, rather than resorting to 
dismissal indiscriminately.  Moreover, the teacher concerned might also be subject 
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to certain liabilities. 

 

Q.12 If it comes to the notice of a school that a teacher is involved in a serious 
offence and the school suspends him/her from his/her duties during the course 
of the criminal proceedings, is he/she entitled to payment of salaries during the 
period of suspension? 

A.12 If it comes to the notice of a school that a teacher is involved in a serious offence, 
the school management committee / incorporated management committee (IMC) 
may, in accordance with the relevant Code of Aid and/or the Employment 
Ordinance, suspend him/her from his/her duties during the course of the criminal 
proceedings.  Payment of salaries will be suspended during the period he/she is 
suspended from duties (a school that has not established an IMC may, depending 
on special circumstances of the case, consider whether or not to seek the approval 
of the Permanent Secretary for Education for payment of salaries to a teacher 
suspended on half pay). 

 

Q.13 If it comes to the notice of a school that a teacher has allegedly committed an 
offence or professional misconduct, is it mandatory for the school to report 
such to EDB? 

A.13 In principle, schools are only required to report alleged serious offences or 
misconduct cases to EDB.  Here are some examples of must-report case types that 
might either threaten the well-being of students or have a negative impact on the 
image of teachers.  

 ● Sexual offences 
 ● Child abuses 

● Alleged misuses of powers by teachers that would, if substantiated, seriously 
undermine the integrity of teachers 

● Cases that would lead to suspension of teachers’ duties by their schools 
● A teacher charged with any such offences or misconducts would be 

dismissed / dismissed summarily if conviction or substantiation of the charge 
results. 

 The above listed is by no means exhaustive.  Schools should make decisions in 
consideration of the seriousness of cases and the impact on students.  In case of 
doubt, schools may contact EDB for assistance. 

 

Q.14 How long will it take for a reply to an application made by a prospective 
teacher for the release of his/her teacher registration information to the school 
applied? 

A.14 It is expected that, for most applications, a reply will be received within one week. 

 

Q.15 In order to facilitate schools to check the registration status and other relevant 
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information of their prospective teachers, can schools open e-Services accounts 
for them before they have been offered appointment? 

A.15 The e-Services system is designed to collect information concerning serving 
teachers teaching in schools.  A school cannot cancel an e-Services account once 
it has been opened for a teacher.  As such, a school should not open an e-Services 
account for a teacher before he/she has been offered an appointment. 
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